Ápoló

Jószolgálati Otthon Közalapítvány Ápoló Otthona

 

A huszonnyolc fõt befogadó otthonunk négy ágyas szobákat biztosít, elõtérrel, beépített szekrényekkel és a két szobára jutó zuhanyozó, mosdó, WC blokkal.

Társalgót, tanuló szobát, ebédlõt, orvosi és betegszobát is kialakítottunk.

A rendeletben meghatározott idoben biztosítjuk az orvosi és szakorvosi ellátást.
Négyszeri étkezést nyújtunk: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora. Az ebédet és hetente háromszor vacsorát készen vásároljuk, a többit helyben készítjük. Ipari gáztûzhely villanysütõvel, gázzsámoly, melegen tartó pult és mikrohullámú sütõ áll rendelkezésünkre ehhez. Igény szerint tudunk biztosítani diétát: kímélõ, diabetikus, epe, liszt érzékeny, vegetáriánus. A vállalkozó ezen felül vállalja az egyedi, speciális ételek elkészítését is.

A szükséges textíliát férõhelyenként öt váltásban beszereztük a mûködéshez.

Az ápolóotthonba jelentkezõkkel hónapok óta tartjuk a kapcsolatot. Az elõgondozás során ismert jelentkezõink képességeinek, mozgásállapotának felmérése megtörténik. Napközi otthonunkból többen igénybe veszik az egész napos ellátást. Kialakítottuk a korosztályoknak megfelelõ csoportokat.

Az épület hat egység kialakítását teszi lehetõvé, így elkülönítetten tudunk gondoskodni korcsoportonként és sérülés specifikusan, biztosítani tudunk a házaspárok, élettársak elhelyezésére külön lakószobát.
A célcsoportok tekintetében a középsúlyos és súlyos fokban sérült értelmû felnõtt korúak ellátása mellé vállaljuk fel a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatását.
A klienskörre vonatkoztatva minden olyan élethelyzetükkel, életminõségükkel kapcsolatos igényt kielégítünk, mely intézményesített formában megvalósítható.
Szolgáltatásaink bovülését az eddig kialakított nyitott, otthonos, önálló életvitelt serkentõ szellemiséggel szeretnénk folytatni. Így lehetõségünk van egy komplettebb feladatellátásra a napközbeni tartózkodási lehetoségtõl a tartós gondozás biztosításáig. Átjárható, az igény szerinti ellátást egy intézményen belül meg tudjuk oldani.
A felvételrol az igazgató dönt, és köt ellátási szerzodést a gondozottal vagy gondnokával.

A szakmai feladatok munkakörelemzéssel kerültek kialakításra.
A gyógypedagógus értelmi képességek felmérését végzi eloször. A gondozott egészségügyi állapotának feltérképezése következik ezután, majd ezeknek eredményeként készül a személyre szabott gondozási terv.
A fejleszto, szinten tartó munkát végzo gyógypedagógust segíti a szabadidõ szervezõ pedagógus, a rehabilitációs munkavezeto és a mentálhigiénés szakember. A diplomás ápoló szervezi az egészségügyi teendõket, a gondozási feladatok tisztázását, ellenorzését. A gondozók három muszakban segítik ezt a munkát. A munkaköri leírások egyénre szabott feladatokat is meghatároznak.
A szociális munkás csoportos foglalkozásokat szervez aktuális problémamegoldások segítésére a gondozottak körében, szupervíziós tevékenységet a gondozók nevelési munkája nehézségeinek oldására.
A szinten tartó fejlesztés mellé mozgásterápiát, rehabilitációs munkalehetoséget tudunk nyújtani. Az ápolási, gondozási feladatokat a gondozottak önállóságának maximális figyelembe vételével végezzük. Az önálló életre nevelés minden napirendjükben elsodleges szempont.